Mam genialny patent na tosty bez pieczywa. Złociste i gotowe w 10 minut, spróbuj

Dodano:
Tosty na talerzu z sosem Źródło: Shutterstock / YARUNIV Studio
Są chrupiące, złociste i sycące, a nie mają ani grama mąki. Te tosty podbiją serce nawet największego fana pieczywa. Ja pokochałam je od pierwszego kęsa.

Nie wiem, jak ty, ale ja uwielbiam tosty. Problem w tym, że znalezienie pieczywa tostowego dobrej jakości bywa nie lada wyzwaniem, a częste spożywanie tego w klasycznej, pszennej wersji nierzadko kończy się sporym dyskomfortem i uczuciem ciężkości. Dlatego zaczęłam szukać alternatywy dla tradycyjnego chleba. Na szczęście udało mi się ją znaleźć. Odmieniła moje poranki. Jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie obłędnie pyszna. Aż trudno uwierzyć, że powstaje w 10 minut i to z paru tanich, łatwodostępnych składników, które niemal każdy ma w swojej lodówce.

Jak zrobić tosty bez chleba i mąki?

To nietypowe „pieczywo” świetnie wpisuje się w ideę zero waste (niemarnowania żywności). Można je bowiem przygotować z resztek zalegających w lodówce. Wystarczy połączyć trochę serka wiejskiego i żółtego sera z paroma jajkami, kilkoma plasterkami wędliny i przyprawami. Potem trzeba już tylko przelać powstałą mieszankę do gofrownicy lub opiekacza. Po kilku minutach powstanie coś, co do złudzenia przypomina klasyczne tosty, ale smakuje jeszcze lepiej. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i aromatyczne „kromki” sprawią, że na długo zapomnisz o tradycyjnym chlebie.

A wiesz, co jest najlepsze w tym przepisie? Możesz go dowolnie modyfikować, wzbogacać o ulubione składniki. Dodać do niego, pomidory, tuńczyka, paprykę, chili, granulowany czosnek itp. Opcji jest mnóstwo. Nie ograniczaj się wyłącznie do jednego „zestawu” produktów. Puść wodze fantazji. Dzięki temu za każdym razem będą smakować nieco inaczej i szybko się nie znudzą.

Przepis: Tosty bez pieczywa

To świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g serka wiejskiego
  • 50 g żółtego sera
  • 3 plasterki wędliny
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • inne dodatki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj żółty ser na tarce. Wędlinę pokrój w drobną kostkę.
  2. Łączenie składnikówPołącz serek wiejski z jajkami. Dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ser i wędlinę oraz inne dodatki, jeśli ich używasz. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  3. Pieczenie tostówRozgrzej opiekacz lub gofrownicę i przelej powstałą masę do urządzenia. Piecz tosty na złoty kolor.

Dlaczego tosty bez pieczywa to dobry pomysł?

Te tosty to doskonała propozycja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tradycyjnego pieczywa. Choć nie mają w sobie ani grama mąki zapewniają uczucie sytości na długo. Wszystko za sprawą serka wiejskiego. Nabiał jest źródłem białka, które stabilizuje stężenie glukozy we krwi i pomaga uniknąć podjadania w ciągu dnia. W efekcie pozwala łatwiej zapanować nad liczbą przyjmowanych kalorii i zmniejszyć ryzyko przybierania na wadze.

Co ważne, te tosty są też bardzo praktyczne. Można je przygotować wcześniej i odgrzać w opiekaczu lub na suchej patelni. Doskonale sprawdzają się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, bo nawet na zimno świetnie smakują.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...